Verbindings kanaal, Dessel naar Kwaadmechelen.


Kanaal dat het kempisch kanaal met het Albert kanaal verbind, bestaat uit schuine betonnen boordkanten met een gras oever van 1,20 m breed.
Is een 40 m breed met een gemiddelde diepte van 3 tot 4 meter, langs beide oever ligt op de meeste plaatsen een asfaltweg, sommige stukken mag men met auto komen op gelijk lopende weg naast wielerpad. De meeste goede visplaatsen zijn goed te bereiken met auto, wel veel fiets toerisme.
Is de laatste jaren zeker gekend door de karp vissers omdat er enkele grote exemplaren doorkomen op vaste maanden tijdens het jaar. Vooral tijdens opening van siesoen  op 1 juni is het zeer druk tussen Olmen en Oostham. Voor de handstok vissers zijn het voorjaar en najaar het beste om een mooie portie te vangen.
De beste plaatsen waar ik als eens gevist hebt zijn, te beginnen aan vertrek kanaal in Dessel aan vertakking van het kempisch kanaal vlak bij sas 4.
Aan de doorsteek, aan de brug van Mol Rauw, Mol Gompel-Glaverbel, Draaikom, Brug 5 in Balen, Rosselaar-Waterhoek, Olmen, Oostham einde van kanaal.
Tijdens voorjaar en na jaar zijn er op sommige plaatsen mooie grote voorns en brasems te vangen, de rest van het jaar vooral brasems en pos.
In de week dient men zeker niet licht van pen te vissen vermits er een zware stroming is afkomstig van sas van Meerhout Gestel op het Albert kanaal.
Alleen op zondag is het sas buiten werking en kan men goed zuiver vissen, wel is de beet dan iets minder omdat de vis de stroming gewend is.
In de week vis ik met pennen van 3 gr. tot 8 gr. zwaar op bodem bij stroming, zwaar blokken tegen de stroming dan krijgt men de meeste beten.
Op zondagen vis ik met pennen van 1 gr. tot 3 gr. licht aan bodem, bij stroming lichtjes blokken en bij stilstand stroming licht naar links of rechts trekken.
Als azen zijn vooral de maden en casters zeer in trek, dikwijls in combinatie met de vere de vase, voor brasems is de pier en maïs ook gegeerd.
Vroeger toen het kanaal nog niet met de betonnen boord was werd er veel meer gevist en werden er zelfs wedstrijden gegeven.

                         
Home

Update op 19-10-2008