Kanaal Brussel - Charleroi in Ruisbroek.

    Ruisbroek        Ruisbroek        Ruisbroek
Vis rijk kanaal waar veel aan watersport wordt gedaan, vooral veel last van de kanovaarders die de ganse breedte van kanaal  voor zich opeisen.
Hebben waarschijnlijk nog nooit van vaarrecht en de wettelijke bepalingen van hoever ze van de boortkant dienen te blijven.
Ook bij aanleg van kanaal is er zeker geen rekening gehouden met eventuele vissers, hoge schuine boortkant met weinig trappen voorzien.
Dus zeker oppassen dat je niet in kanaal sukkelt, waar je er terug uit kunt zal maar een vraag zijn, zeker voor dieren die er in vallen.
Kanaal is een 50 m breed en een diepte van 3 m op 11 m, traag stromend maar hou wel rekening dat het soms tot 40 cm kan zakken van waterniveau.
Veel vis aanwezig vooral mooie voorns, ook brasems die er niet gezond uit zagen toen we op 3-9-2007 eens zijn gaan verkennen op voorbereiding voor de beker van Vlaanderen in oktober. Zijn gaan zitten in stuk waar een verbreding was, hadden al direct bij opstellen last van kanovaarders die nog geen 3 m uit de oever met hun roeispanen  voorbij kwamen en keken  zo van wat doen die hier. Na ze enkele stevige uitbraanders aan hun adres te geven, werd er toch een klein beetje rekening met ons gehouden, maar hoe ze vooral goed in het oog, en uw fototoestel mag daarom zeker niet ver u weg zijn ingeval er toch over uw stok gevaren wordt.
Men kan op 3 m uit boord veel voorns vangen, maar daar gaat de bodem nog afhellend naar midden kanaal.
Op 10 m was het een klein beetje vlak er daar kreeg men de meeste beten, op 11,5 m was het minder van beet maar wel vlakker.
Vooral met het voederen rekening houden van helling bodem, zeker een meter voor visplaats voederen.
Beten zijn zeer licht en niet te zwaar aan de grond vissen, wel verschillende pennen van gewicht gebruiken, kan soms weleens snel stromen, pennen te beginnen van 0,50 gr tot 1,50 gr, tijdens sessie stond het water in voormiddag zo goed als stil, rond 14u00 is er meer stroming gekomen zowel naar links als rechts en ook daling van waterniveau was niet goed voor de aanbeten. Vooral de vere werd goed genomen, maden minder en ook casters was maar matig, vooral bij voederen van leem met kleine vere bracht snel weer meer aanbeten.
Als de voorns niet meer aanbeten was het tijd om de pen te blokken en zo de brasems te vangen die er rond zwemde, brasems zagen er niet gezond uit, vol rode bloed plekken de meeste toch, geen hele grote brasems zo rond de 800 gr waren de meesten, vooral veel aandacht besteden aan het uitpeilen van de lijn.
Die dag hebben we gevist van 10 u tot 16 u, we hadden in totaal een 50 tal brasems en 200 stuks voorns, dus een aardig gewicht voor een eerste maal op dit kanaal.
Kanaal is goed te bereiken vanuit autostrade, mooie breed grasveld aan oever wel oppassen want gezit een 2 m boven waterpeil, dus lang visnet meenemen en schepnet is geen overbodige luxe. Dus plaats genoeg voor uw auto te zetten en voor afsteken van stokdelen, de betonweg wordt druk bereden door fietsers.
De afstand van bij mij thuis was wel beetje tegen gevallen, had langer geduurd dan verwacht, dacht dat het dichter tegen Boom lag maar het is meer tegen Brussel.
Er waren die dag verschillende vissers aanwezig, aan overkant zaten er 3 oudere te vissen, waarschijnlijk zonder vere want we hebben ze maar een 4 tal zien vangen. Ze waren wel rond 13 u gestopt met vissen, konden het waarschijnlijk niet meer aanzien dat wij de enen achter de andere vangde en schepte.
Gaan zeker nog eens terug voor aan andere plaats ook eens te bekijken, als we de juiste locatie weten waar de beker van Vlaanderen doorgaat.

    Ruisbroek     Vangst   Vangst                          
                         
Home

Update op 19-10-2008